Brochure

Atlas | 10 jaar Huis van het Nederlands

Overal Taal

Taal in Vlaanderen | Feiten en cijfers


Hasmik

Hasmik

Ik woon hier in België, dus moet ik Nederlands leren. Dat is belangrijk. Als je uit een ander land komt, en je kan niet praten in het nieuwe land, dan krijg je stress. Ik ben naar de Nederlandse les geweest. Ik kan nu boodschappen doen, mijn kinderen helpen met schoolwerk, mijn mening zeggen, antwoorden begrijpen. Ik spreek nog niet genoeg Nederlands om te werken. Ik moet nog meer studeren. Ik wil ook werken om andere mensen te helpen; net zoals Fedasil en OCMW mij hebben geholpen. Ik wil graag tolk worden. Ik spreek goed Russisch en Armeens. Ik wil helpen, vrijwilliger worden, werken en integreren.

Aleksandra

Aleksandra

Leven in België is gemakkelijker dan in Polen. Ik zie veel mogelijkheden voor ontwikkeling als je de taal kent. Ik denk dat wanneer je de taal kent, je een ticket naar een betere toekomst hebt.


Diversiteit in Vlaanderen

Verschillende migratiegolven na de Tweede Wereldoorlog hebben Vlaanderen een stuk diverser gemaakt. Vandaag heeft ongeveer 15 procent van de inwoners van Vlaanderen niet de Belgische nationaliteit of een niet-Belgische moeder. Om de meertaligheid in Vlaanderen in te schatten, kijken we naar herkomst als belangrijke indicator.

Waar wonen mensen van vreemde herkomst?

De meeste mensen van vreemde herkomst wonen in Antwerpen, Gent en Brussel. Centrumsteden zoals Genk, Leuven en Mechelen tellen meer dan 20 000 inwoners van vreemde herkomst.

Waar wonen mensen van vreemde herkomst?

Top 4 inwoners van vreemde herkomst in Vlaanderen

 Inwoners van Nederlandse herkomst (18 %).

Zij wonen vooral in de grensstreek met Nederland.

 Inwoners van Marokkaanse herkomst (15 %).

Zij wonen vooral in Brussel en Antwerpen.

 Inwoners van Oost- Europese afkomst (15 %).

Zij wonen vooral in de grootsteden en centrumsteden.

 Inwoners van Turkse afkomst (12 %).

Zij wonen vooral in de oude mijngemeenten in Limburg. Het absolute aantal personen van Turkse herkomst ligt het hoogste in de stad Gent.

De laatste jaren stijgt het aantal nieuwkomers uit Oost-Europa (Polen, Roemenië, Bulgarije) en Azië (Irak, Afghanistan, Armenië, India, Nepal en Pakistan).
Uit alle gegevens blijkt dat de diversiteit in Vlaanderen naar nationaliteit, herkomst en dus ook taal alleen maar toeneemt.

Meer meertaligheid

Vlaanderen wordt dus meer divers. Een gevolg hiervan is dat steeds meer mensen die Nederlands praten een andere moedertaal hebben. De meest gesproken moedertalen naast het Nederlands zijn Frans, Arabisch, Turks, Tamazight, Engels, Pools, Russisch en Spaans.

Volgens Kind en Gezin had bijna 25 procent van de kinderen geboren in Vlaanderen in 2011 niet het Nederlands als moedertaal. Het aantal Vlamingen met een verschillende taalachtergrond groeit. Zij zullen deze taalrijkdom doorgeven aan de volgende generatie.

Nederlands als tweede taal

In het schooljaar 2012-2013 volgden in heel Vlaanderen en Brussel meer dan 97.000 anderstalige volwassenen Nederlandse les. Samen vertegenwoordigen zij 194 landen en 123 moedertalen, van Engels tot Yoruba. In vergelijking met het schooljaar 2003–2004 is dat meer dan een verdubbeling. Ze krijgen les in 98 verschillende centra en op 312 verschillende locaties.

Nederlands als tweede taal

Diversiteit in thuistalen

Meest voorkomende herkomstlanden en hun thuistalen

Diversiteit in thuistalen
Marokko Marokkaans-Arabisch (Darija), Berbertalen (Tarifit/Riffijns,Tashelhiyt/Tasoussit, Tamazight), Frans, Spaans Indië Hindi, Engels, Tamil, Gujarati, Punjabi, Urdu, Marathi
 
Nederland Nederlands, Fries, Papiaments Ghana (Pidgin) Engels, Ga, Akuapem, Twi, Ewe, Fante, Asante Twi, Nzema, Dangme
 
Turkije Turks, Koerdisch, Arabisch, Armeens, Aramees Congo Frans, Lingala, Kikongo, Kiswahili, Cilubà
 
Polen Pools, Duits Afghanistan Dari (Afghaans Perzisch), Pashtu
 
Ex-Joegoslavië Sloveens, Servo-Kroatisch ( Bosnisch, Servisch, Kroatisch), Macedonisch, Montenegrijns, Albanees, Hongaars, Romani Irak Arabisch, Koerdisch, Turks, Assyrisch
 
Rusland Russisch, Tataars, Tsjetsjeens, Oekraïens Bulgarije Bulgaars, Turks, Romani
 
Spanje Spaans, Catalaans, Baskisch, Gallicisch, Asturisch Israël Hebreeuws (Ivriet), Arabisch, Jiddisch, Russisch, Amhaars, Armeens
 
Verenigd Koninkrijk Engels, Schots, Welsh, Iers China Mandarijnchinees, Kantonees, Tibetaans, Mongools, Wu, Engels, Portugees
 
Porugal Portugees Roemenië Roemeens, Hongaars, Duits, Romani
 
Frankrijk Frans, Occitaans, Baskisch, Corsicaans Duitsland Duits, Sorbisch
Diversiteit in thuistalen